Taas oli mitä mahtavin viikonloppu kun ensin lauantaina lähettiin kaveriporukalla katsomaan helsinkiin Eurydikea. Mutta yritän nyt kertoa mahdollisimman järjestyksessä viikonlopun tapahtumat, niin ei tule sekaannuksia.
Lauantaina saavuimme Helsinkiin siinä hieman ennen kahta. Ensimmäisenä tavoitteena löytää meikäläiselle korkokengät serkkuni häihin. Värinä valkoinen, sillä vain sen koin sopivaksi turkoosi valkoiseen asukokonaisuuteen. Ei ollut meinaan helppo tehtävä. Kaikki oli jokseenkin kummalisen näköisiä tai niin hemo korkealla korolla, ettei mitään jakoa. Hauskuuden nimissä oli pakko kokeilla kuinka huono korkkarikävelijä meikä todella on. Niin että eihän siitä mitään tullut. Monta tuntia saimme metsästää sopivia ja vieläpä budjettiin sopivia monoja. Yhdet olivat aivan unelmat, mutta äärettömästi budjetin ylittävät. Sinne jäivät kengät, joilla olisin voinut kävellä vaikka koko päivän. No, kyllä sitten lopulta jostain löytyi ihan hienot yksilöt. Melko perinteisent naru korkkarit, matalalla piikkikorolla. Eiköhän niilläkin pystyssä pysytä.
Kun kengät oli hommattu olikin aika taas vähän syödä, joten ruokapaikkaa etsimään. Aluksi meinattiin kiinalaista, sopien hieman erikoiseen loppuillan ohjelmaan. Lähinnä meinaan siis Eurydikea ja sen toteutusta. Siitä aivan pian. Kiinalaisessa oli kieltämättä erittäin täyttä joten tyydyimme mielellämme myös texmex ruokaan ja spiceicen jäätelöihin. Omnom.
Vielä jotain epämääräistä pyörimistä helsingissä ja teatteriin pääsyä odottamista. Ja sitten pääaiheeseen: Eurydike.
Eurydike pohjautuu kreikkalaiseen mytologiaan Orfeuksesta, muusikosta, ja hänen vaimostaan Eurydikesta. Orfeus ja Eurydike ovat hieman liian nuoria ja hieman liian rakastuneita. Orfeuksen päähän mahtuu vain melodioita - kun taas Eurydike rakastaa kirjoja, tarinoita ja ajatuksia. Häitä vietetään jo, kun Eurydike saa kirjeen kuolleelta isältään. Postinkantajana toimii Ilkeä Kiinnostava Mies. Kohtalokas tapaaminen johdattaa Eurydiken kuoleman porttien taakse, unenkaltaiseen tuonpuoleiseen, jonka halki virtaa unohduksen joki. Siellä hän kohtaa edesmenneen isänsä, mutta hänen on jälleen opeteltava ihmistenkieli. Orfeus on kuitenkin päättänyt noutaa vaimonsa takisin elävienkirjoihin, uhmaten kuolemanlakeja. Onko unohduksen maasta paluuta? Eurydiken on tehtävä päätös kahden rakkauden välillä: isä vai mies. Kuolema vai elämä?
Esitys on etenkin alussa erittäin lumoava mielenkiintoisine yksityiskohtineen. Olin jopa hieman pettynyt kun eräänlaista maagisuutta riisuttiin hiljalleen. Mutta tämän muutoksen takana luulisin kuitenkin olevan kuvaus siitä kuinka elämänilo pesiytyi kuoleiden keskuuteen Eurydiken myötä. Kekseliäisyyttä esityksestä ei kuitenkaan jäänyt puuttumaan. Jotkut kohdat jäivät hieman auki, enkä oikein ymmärtänyt mihin niillä pyrittiin, mutta tarvitseeko kaikkien aina ymmärtää jokainen yksityiskohta.
Perinteisten
rakkauden ja kuoleman teemojen lisäksi esiin nousevat taiteen vuoksi
uhrautuminen, muistamisen kipeys ja unohduksen lohtu. Näytelmä kysyy:
miten ihminen muistaa unohtaa?
Erityisen suuren vaikutuksen teki videolavasteiden luova käyttäminen. Esimerkkinä mainittakoon muunmuassa kuinka vidella luotiin toinen tila. Pienen näyttämön aulassa oli jo aikaisemmin kuvattu eräs kohtaus, jolloin helposti luotiin kokonaan uusi tila. Se oli kuin elokuvan ja teatterin risteys, kun pystyttiin näyttämään hieman erillaisia näkökulmia kuin lavalla.
Myös yleisöön kontaktin ottaminen oli miellyttävä virkistys. Eurydiken opetellessa jälleen lukemaan ja puhumaan, hän kysyi yleisöltä: ''Mikä tämä on?'' ja näytti kirjaa. Hieman huonon kohteen valitsi vain tänään kun tuo nainen ei oikein ymmärtänyt, että hänen pitäisi vastata niin itsestään selvään kysymykseen. Pian kirjoista tuli lintuja joita lennätettiin ympäri lavaa, aivan kuin lapset he riemuitsivat keksinnöstään.
Ohjaaja: Yana Ross
Näyttelijät:
Antti Pääkkönen, Harri Nousiainen, Juha Muje, Petri Manninen, Pirjo Luoma-aho, Terhi Panula, Emmi Parviainen (TeaK), Saska Pulkkinen (TeaK), Jesse Vinnari (TeaK)
Paikka: Suomen kansallisteatteri, Helsinki
Kesto:2 tuntia 25 minuuttia
Esitystä suositellaan yli 16-vuotiaille
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti